أهلا أعزائي
طبعا اللي عايش في دول الخليج او خارج مصر خصوصا في الدول متعددة الثقافات
يعرف ايه هو المطبخ الجاوي ( الأندونيسي)
مش عارفة هو انتشر في مصر و الا لا لأني بقى لي سنين غايبة
المهم انه يشبه المطبخ الصيني
لكنه يعتمد على الكاري في كتير من أكلاته
معرفتي بيه بدأت هنا طبعا في السعودية
حبيته لأنه يميل للمطبخ الصحي
و الملح فيه قليل جدا و احيانا مش موجود بالمرة
و طبعا بيستخدموا البهارات لاعطاء المذاق
مع ان طلع كلام على بهار جيني موتو
لكن ما شاء الله كل الاندونيسيين بيستخدموه ليل نهار و مفيش مشاكل
:closedeyes:
يلا نتعرف سوا على أصناف لذيذة و سهلة
من المطبخ الجاوي
قبل ما نبدأ في الوصفات
تعالوا نتعرف الأول على البهارات الجاوية
... البهـارات الجـاويّة ( الإندونيسـية) مثلها مثل غيرهـا من بهـارات أطـباق البلاد الأخـرى مُرتبطة في مكوّناتهـا وإضـافاتهـا الأخـرى بذوق ورغبات سـكّان كلّ جـزيرة من جـزر إندونيسـيا الكـثيرة ولكّنهـا تتشـابه في الأسـاسـيّات والمسـمّيات الأصـليّة بل قـد نجـد أن بعض مسـمّيات البهـارات والأطـباق في إندونيسـيا هي نفسـها في ماليزيـا وبعض أجـزاءِ سـنغافورة ..
تتكـون بعض أنواع البهـارات الجـاوية من :
1) ملء 6ملاعق طعام كزبرة ناشفه (جلجلان) مطحـونة ..
2) ملعقة طعـام خولنجان(عِـرْق الهيل ) ناعـم ..
3) ملء ملعقة صغيرة قرفة (دارسين) مطحونة ناعمة ..
4) ملء ملعقة طعام فلفل أسود مطحون ..
5) ملء نصف ملعقة صـغيرة جوزة الطيب مطحونة ..
6) ملء نصف ملعقة صغيرة فلفل أبيض مطحـون ..
7) ملء نصف ملعقة صغيرة كمّون مطحون ..
Cool ملء ملعقة صغيرة شمر مطحـون ..
9) ملء ملعقة شاي كركم (هرد) مطحون ..
10) ملء نصف ملعقة صغيرة بودرة زنجبيل ..
الطريقة:
تخلط جميع المقادير مع بعضهـا
 ويمكن مضـاعفة الكمية بنفس النسـب السـابقة ووضـع البهـارات في قارورة زجاجية أو مرطبان محكم الغلق للمحافظة على النكهة والطعم ويمكن حفظها في الفريزر لمدة طويلة ..
وتستعمل في تبهير جميع المـأكـولات الإندونـيـســيّة ... كما تستعمل في تتبيل الســاتيه .

سلطة ((جادو جادو))
جزر مقطع قطع صغيره على شكل مستطيل
بطاطس مقطع مكعبات
فاصوليا مقطع شرايح
كرنب مقطع شرايح
تسليقها بالبخار
الصوص
تحطي شوية زيت في اناء الطهي وحطي فص ثوم مطحون وأول مايبدأ يتحمر تحطي نص كوباية ميه بعدين حطي 4 ملاعق كبيره زبدة الفول السوداني الخشنه وحركي واذا احتاج حطي ميه كمان وحطي ملح وسكر وأجي نو موتو(الملح الصيني) وصوص الصويا الحلوة وملعقه صغيره بصل محمص.
وعند التقديم أفرشي أوراق خس في الطبق وحطي عليها الخضار وفوقه الصوص
 ((الساتي))
قطع (ممكن باللحم أو بالفراخ) مكعبات صغيره
متبله بـ ملح وفلفل أسود وصوص الصويا وقليل من عصير الأناناس وملعقه زيت
أتركيها في الثلاجه لمدة 6 ساعات أو أكثر
وبعدين رصيها في الأسياخ الخشب وأشويها
*يقدم الجادو جادو والساتي مع الأرز الأبيض
 كفتة البطاطس ( الباركديل الأندونيسي )
المطبخ الجاوي ( الأندونيسي)  Shamoa-5d9613dd0c
المقادير ~
بطاطس مقشرة ومقطعة دوائر ,,
بصل أخضر قطع صغننة
,, 3 بيضات ,,
فلفل أسود , كمون , ملح , ماء ,
للتغطية دقيق أبيض ,,
زيت للقلي ,,
المطبخ الجاوي ( الأندونيسي)  Shamoa-33cd14c025
الطريقة ~
نحمر الزيت ونقلي البطاطس ,,
نهرس البطاطس وهي حارة ,,
نخلط البيض والبصل الأخضر والبهار والملح والماء ,,
المطبخ الجاوي ( الأندونيسي)  Shamoa-6b76d16427
نحط خليط البيض والبصل مع البطاطس المهروسة ,,
المطبخ الجاوي ( الأندونيسي)  Shamoa-3c5e7f2292
نقلبهم مع بعض ,,
المطبخ الجاوي ( الأندونيسي)  Shamoa-4fcc7805af
نكور البطاطس أو أي شكل تحبوه ونقلبها في الدقيق ,,
المطبخ الجاوي ( الأندونيسي)  Shamoa-4dbfd60c6b
نقلي كور الكفتة بالزيت الحار حتى تتحمر ,,
المطبخ الجاوي ( الأندونيسي)  Shamoa-da6cac2c74
و تقدم مع كاتشاب او مايونيز او اي صوص
و بالهنا و الشفا
المطبخ الجاوي ( الأندونيسي)  Clappingrose
دجاج اندونيسي
المطبخ الجاوي ( الأندونيسي)  435024276
المقادير:
10-12 قطعه دجاج فليه
2قطع بطاطس
4 رؤوس بصل
1 حبه جزر متوسطه
2 قطع كوسا صغيرات الحجم
 قليل من فول الصويا والافضل فول الصويا الاندونيسي عن الصيني طعمها الذ
البهارات:ملح.فلفل احمر.كزبره ناعمه.قليل من بهار الكاري.كمون.ليمون اسود
 الطريقة:
تاخذ جميع المقادير وتقطع على اشكال طواليه ويقطع البصل الى شرائح.
ثم نقوم بقلي البصل في طاسه متوسطه الحجم ثم نقوم بوضع الدجاج معه
 ونقوم بعد قلي البصل والدجاج بوضع البطاط والكوسا والجزرونقلبهم جميعا ثم نضع جميع البهارات بعد ذلك شوية من فول الصويا كوب ونصف ماء مغلي ونغطيه الى ان يقترب من نقص الماء
يقدم مع الأرز الأبيض
بالهنا و الشفا
المطبخ الجاوي ( الأندونيسي)  Clappingrose
((الساتي))
قطع (ممكن باللحم أو بالفراخ) مكعبات صغيره
متبله بـ ملح وفلفل أسود وصوص الصويا وقليل من عصير الأناناس وملعقه زيت
أتركيها في الثلاجه لمدة 6 ساعات أو أكثر
وبعدين رصيها في الأسياخ الخشب وأشويها
*يقدم الجادو جادو والساتي مع الأرز الأبيض